MILJØ | Hovefestivalen
AVE27_16

MILJØ

MILJØHØYDEPUNKTER 2013
•    Kim Kolstad er vår nye miljøambassadør! Kim lager intervjuer på festivalcampen hver dag, og kanskje er det din teltåpning han stikker hodet inn i en tidlig morgen. (Veit du ikke hvem det er, må du se mer på Hotel Cæsar!)
•    Natur og Ungdom skal drive miljøbodene i år! Med miljøengasjert ungdom fra hele landet, skal de sørge for at publikum blir enda flinkere til å kildesortere.
•    Annet nytt i miljøbodene: Happy Hour kl. 12–13 (snurr lykkehjulet dobbelt), pant på sigarettsneiper/snus (25 kr for et glass fullt) og pant på telt (kom fortere hjem enda billigere).
•    Miljøguider på bussene til Hove! I år får du den viktigste miljøinfoen allerede på bussen til Hove. Miljøguidene våre vil lære deg å ta vare på den skjøre naturen og hvordan du faktisk kan tjene penger på å være på festival.
•    Miljødebatt med statsråder og partiledere! På onsdagen byr vi opp til storslagen miljødebatt kl. 14 på Litteraturscenen. Der kan du se både statsråder og partiledere barke sammen i sommerens store miljøslag.
•    Oppdag Hove! I årets Hove-app har vi laget et ekstra kart for deg som vil oppdage mer av Hoves fantastiske natur og kulturhistorie.
•    Nytt godkjentstempel fra Statens naturoppsyn! I 2012 fikk vi for tredje år på rad kommentaren «Hove er et ryddigere sted med Hovefestivalen en uten» fra Statens naturoppsyn.

 

HVA KAN JEG GJØRE FOR Å HJELPE TIL?

•    Reis miljøvennlig!


Buss eller tog er fint! Sykkel enda finere, selv om det kan være litt slitsomt om du kommer langveisfra. Skal du kjøre bil? Så gjør både vennene dine og miljøet en tjeneste, og la alle som får plass sitte på.
 •    Spis miljøvennlig!

Rødt kjøtt er passe gøtt, men ikke spesielt ressurseffektivt. Grønnsaker er rockemat godt som noe. Heldigvis har våre matboder plenty med alternativer som både er gode for miljøet og DRITGODE! Engangsgriller er strengt forbudt på festivalområdet. Bruk istedet Hovefestivalens egne grillområder! Der blir det kos, hvitglødende køl og fresende pølser døgnet rundt. Hovegrillene er selvfølgelig gratis i bruk, så her er det penger å spare også. Husk å velge økologisk mat, da!
•    Sitt miljøvennlig! 


La den billige campingstolen som blir ødelagt i løpet av festivalen stå igjen hjemme! Lei heller en av våre flotte, miljøvennlige campingstoler. De er gode å sitte i og har det samme fotavtrykket som 40(!) metallstoler, så det burde ikke være noe å lure på engang. Og så får du tilbake depositumet når du leverer den inn igjen.
•    Pælm miljøvennlig!


Vi har tilrettelagt campen for kildesortering ved å ha mange og synlige miljøboder, der du kan levere det sorterte avfallet ditt OG FÅ BETALT FOR DET. Hvis du bruker denne muligheten blir vi glade, for da slipper vi å rydde etter deg (ser vi ut som moren din, kanskje?), og du blir ekstra glad av den gode samvittigheten du får. Sånt blir det god festivalstemning av.

Verre trenger det ikke være. Selv om det selvsagt er masse annet du kan – og bør – gjøre. Men hvorfor ikke la Hove 2013 bli en start?

Les videre nedover hvis du vil du lære mer om hva vi gjør for miljøet. Klikk på lenkene for å gå rett til temaet:

EN MILJØVENNLIG FEST
NÆRMILJØET
MILJØFYRTÅRN
MILJØBODENE
SØPPEL
STRØM
SPISE OG KJØPE
MILJØVENNLIGE CAMPINGSTOLER
TRYKKSAKER
SAMARBEIDSPARTNERE

 

EN MILJØVENNLIG FEST

Da vi bestemte oss for å lage festival på Hove visste vi at det måtte bli en festival med et sterkt miljøengasjement. På Hove møtes vi i brytningen mellom himmel, hav og land. Det er lett å bli ydmyk med elementene så nært innpå seg. Det er naturlig å bli takknemlig for at det finnes så flotte områder å invitere til fest på. Vi tror at en festival som Hove er en god anledning til å få synliggjort at forandring er mulig, og at denne forandringen ikke nødvendigvis betyr at vi må ta farvel med ting vi er glade i. Som for eksempel god musikk og bra fester.

Hvert år har vi en rekke mindre og større miljøprosjekter vi jobber med, og dette er vi stolte av! Vi prøver så godt vi kan å ha miljøtiltak som fungerer på lang sikt, for vi ser at publikum trenger tid til å venne seg til nye rutiner.

Følg med på nyhetsoppdateringene på forsiden i tiden som kommer. Målet vårt er at Hovefestivalen 2013 skal bli en fabelaktig fest, tuftet på miljøvennlige prinsipper!

Til toppen

NÆRMILJØET

Hovefestivalen er plassert i et helt unikt kulturlandskap, med Tromøyas høyst særegne flora (som kommer av områdets stolte skipsfarthistorie: sjøfolk dumpet ballast, og eksotiske frø slo rot), og flere kulturminner. Disse er veldig sårbare, så Hove er definert av myndighetene som landskapsvernområde. Dette området heter Raet landskapsvernområde og omfatter hele den delen av Tromøya som Hove ligger på. Å passe på Raet er et kjempestort ansvar for oss, som vi tar veldig alvorlig. Vi samarbeider tett med Statens naturoppsyn – de går faktisk på inspeksjon hver dag under festivalen – og flere år på rad har vi fått masse skryt for innsatsen vår: «Festivalledelsen tar ansvar og følger hvert år opp og løser de utfordringene og eventuelle avvikene, som de blir gjort oppmerksom på underveis og i etterkant av festivalen. Vi har per i dag ikke oppdaget noen uopprettelige skader i Raet lvo som følge av Hovefestivalen».

For oss i Hovefestivalen er det altså viktig at vi forlater området like pent som det var da vi kom, og helst penere. Vi ber derfor alle festivalgjester om både å utforske de flotte omgivelsene, og å behandle naturen med den respekten den fortjener. Hjelp oss med å holde våre forpliktelser til nærmiljøet i alle årene som kommer!

 Til toppen

Hovefestivalen = Miljøfyrtårn!
På Hovefestivalens miljødag sist sommer ble det endelig offisielt: Hovefestivalen er gode på miljø! Etter måneder med hardt arbeid i hele festivalorganisasjonen, mottok vi Miljøfyrtårn-sertifikatet fra Arendals ordfører Einar Halvorsen. Overrekkelsen skjedde under miljødebatten, der et panel med framtredende norske miljøpersonligheter møttes til dialog. Ordfører Halvorsen innledet med at det å blir Miljøfyrtårn henger veldig høyt og at det ikke bare holder å innføre enkelttiltak, men at man må endre holdninger og rutiner innen både miljø, sikkerhet og trivsel for publikum og ansatte.

Til toppen

 

MILJØBODENE
Se etter de grønne bodene på campen og festivalområdet hvis du er opptatt av miljøet, eller hvis du har en kremmer i magen! Mang en Hove-camper har levd gratis under festivalen ved å selge søpla si her. Det stemmer, du får pant for ølglass, ølbrett, pizzaesker, pizzapapp, flasker, bokser, sneiper og snus – rett inn på Cashless-kortet ditt. Og leverer du sekker med kildesortert avfall, kan du snurre lykkehjulet og vinne flotte premier, som backstageomvisning, mat og t-skjorter. Så spør etter sorteringssekker i en miljøbod nær deg!

I miljøbodene kan du også leie de fantastiske miljøvennlige campingstolene våre. Les mer om dem lenger ned på siden.

Nytt i 2013 er samarbeid med Natur og Ungdom om å drive miljøbodene. Vi synes at det er skikkelig kult at Norges mest miljøengasjerte ungdommer er våre miljøbodsjefer.

Annet nytt i 2013 er at du kan levere teltet ditt i miljøboden når du reiser hjem. Da får du komme først i køen til bussen hjem og en rabattkupong på Nettbuss som varer ut året. I tillegg har vi Happy Hour på lykkehjulet hver dag kl. 12–13, så da lønner det seg å rydde rundt teltet sitt!

Til toppen

 

SØPPEL
Med så mange tusen mennesker samlet på ett sted i en hel uke, er det ikke til å unngå at det blir en del søppel. Vi har mange års erfaring med å rydde opp på campene, festivalområdet og i det omkringliggende naturvernområdet, og vi blir bare bedre og bedre. Renovasjonsgruppa har fått skryt av Statens naturoppsyn i mange år på rad: «SNO vurderer at Hovefestivalens tilstedeværelse gjør at den delen av Hove/Spornes som ligger i verneområdet, trolig har mindre søppel enn området ville hatt uten den massive ryddingen som Hovefestivalen med sine mange renovatører muliggjør i dette området».

Det er moro når innsatsen vår blir anerkjent, og det inspirerer oss til å gjøre det enda bedre i årene som kommer. Men den viktigste motivasjonsfaktoren er kanskje at når vi klarer å holde det ryddig dag for dag, så forsøpler campere og publikum mye mindre også, og da blir det lettere å rydde – dermed gjør vi hverandre gode!

Hva skjer med søpla?

Vi kildesorterer alt produksjonsavfallet vårt, dvs. alt avfallet som blir igjen når vi bygger opp, drifter og pakker ned festivalområdet. Publikumsavfallet kildesorterer vi så godt vi kan også, selv om det viktigste her er å plukke det opp og frakte det ut av området fortløpende. Vi hadde kildesorteringsdunker for publikum de første årene, men det endte med at de ulike fraksjonene ble forurenset med annet avfall, og da ender alt som restavfall til slutt likevel. Så da begynte vi med pant på sortert avfall i egne miljøboder. I miljøbodene får du penger for å levere inn ølglass og pizzaesker, og kuponger til mat og t-skjorter for sekker med sortert avfall. Dermed kan du med en liten innsats faktisk tjene inn hele festivaloppholdet ditt.

På campene legges det hvert år igjen store mengder med brukte gjenstander, fra campingstoler til telt og klær. Selv om vi kildesorterer dette så godt vi kan, så er det mye bedre om du tar med deg tingene dine hjem igjen eller leverer dem til en av miljøbodene. Alternativt kan du leie telt på Strandcampen og en av våre flotte miljøvennlige campingstoler. Og hvis du er en av dem som vurderer å legge igjen teltet ditt, pakk det heller sammen og pant det i en av miljøbodene – da kommer du deg raskere og billigere hjem.

Men selv om vi jobber aldri så hardt med kildesortering, vil det alltid bli en del restavfall. For at dette ikke skal ta plass på søppelfyllinga og slippe ut miljøgifter i årevis, har vi gjennom det nære samarbeidet vårt med Agder Renovasjon en avtale om at restavfallet blir til fjernvarme til hus i Kristiansand gjennom det strengt utslippskontrollerte forbrenningsanlegget til Returkraft.

Vi samarbeider for øvrig tett med Agder Renovasjon. De hjelper oss til å bli enda flinkere på kildesorteringsfronten, gjennom ideer og oppfølging, og så låner vi alle konteinerne, søppelkomprimatorene og søppeldunkene av dem.

 

Regi: Miljømagasinet Putsj ved Knut Arne K. Oseid og Stian R. Taraldset (www.putsj.no)

 

Til toppen

 

STRØM
Hovefestivalen er drevet 100% av miljøvennlig kraft med opprinnelsesgaranti! Dette er ingen selvfølge, tatt i betraktning at Hove ligger relativt langt fra allfarveg. Skal man ha festival, må man ha strøm, og strøm krever infrastruktur. I 2010 klarte vår eminente strømkunstner Jon Vidar fra Energyst å koble oss på hovedstrømnettet og distribuere strømmen til de viktigste delene av festivalen. Og i 2011 klarte vi å bygge infrastruktur på Hove god nok til å distribuere strøm til hele festivalen. Dermed kunne vi bannlyse alle strømaggregater, og med det kutte utslippene fra både aggregatene og transporten av dem drastisk. Og så slipper vi støyen de lager, så både campere og naboer kan sove litt bedre om natta (hvis vi ser bort fra musikken da, men hvem liker vel ikke smekre toner en varm sommerkveld?).

Hvis vi snakker om CO2-utslipp, så er det nok denne strømrevolusjonen som har utgjort det største skrittet i Hovefestivalens miljøhistorie. Og så er den ikke synlig engang …

Til toppen

 

SPISE OG KJØPE
På Hovefestivalen gjør vi det vi kan for at du som publikum kan spise så miljøvennlig som mulig. Ved å velge økologisk mat gjør du et smart miljøvalg. Og både jorda, plantene, bonden, dyra og du kan leve godt. I økologisk landbruk brukes ikke kjemiske sprøytemidler eller kunstgjødsel som er energikrevende å framstille, og som i tillegg forurenser jorda. Vårt mål er at 20 % av maten som serveres på Hovefestivalen skal være økologisk. Med dette vil vi nå målet regjeringen har satt om at 15 % av produksjon og forbruk skal være økologisk innen 2020, ti år før tiden! Se etter Ø-merket under årets festival, det er din garanti for miljøvennlig og sunn økologisk mat! Husk også at grønnsaker er både mer miljøvennlige og sunnere enn kjøtt, så sørg for å fylle festivalmagen med minst fem om dagen!

Hovefestivalen er en emballasjefri festival. Det betyr at når du kjøper et produkt (unntatt mat) i en av bodene hos oss, så får du ikke med emballasjen. Da er vi sikre på at den blir kildesortert riktig.

Bestikket og tallerkenene du får med når du kjøper mat i en av matbodene, er biologisk nedbrytbare. Det betyr at du kan kaste både matrestene og bestikket i de brune dunkene som står ved siden av matboden. Dette organiske avfallet havner så i en kjempestor komposthaug hos Agder Renovasjon, hvor det blir til ny jord som vi kan dyrke ny mat i. Plastglass leverer du i nærmeste miljøbod, og får panten rett inn på Cashless-kortet – for glassene skal ikke i de brune dunkene.

Til toppen

 

MILJØVENNLIGE CAMPINGSTOLER
For å prøve å redusere antallet campingstoler som ligger igjen på campen etter festivalen, bestemte vi oss i 2011 for å lage våre egne campingstoler. Gode å sitte i er de også! Disse leier vi ut, sånn at vi får dem tilbake ved veis ende.

Det som er så fantastisk med disse stolene, er at de har et miljøfotavtrykk som er bare 2,5% av en vanlig campingstol! De er laget av gjenbrukt tre fra gamle paller, så vi slipper å hugge friske trær. Og så reparerer vi de som går i stykker i stedet for å kaste dem. Vi liker å samarbeide med lokale organisasjoner og bedrifter, så campingstolene blir laget og reparert hos attføringsbedriften Torbjørnsbu Verksted.

Campingstolene får du leid i alle miljøbodene, så i år kan du legge igjen den tunge klappstolen hjemme.

Til toppen

 

TRYKKSAKER
Selv om Facebook er grønnere enn plakater og hovefestivalen.no har et mindre fotavtrykk enn lommeprogrammet, trenger en festival med respekt for seg selv noen trykksaker. Heldigvis sørger vi for å produsere trykksakene våre så miljøvennlig vi kan. Derfor trykkes de lokalt, sånn at vi slipper å transportere tungt papir over store avstander.

Festivalplakatene og lommeprogrammet trykkes hos Birkeland Trykkeri, som er sertifisert Miljøfyrtårn. Det innebærer at kildesortering av avfall og helse, miljø og sikkerhet for de ansatte er veldig viktig, samt at man må ha gode rutiner for energiforbruk og innkjøp. For å bli Miljøfyrtårn må man også dokumentere alle utslippene sine og jobbe aktivt for å forbedre seg fra år til år. Dette veit vi mye om, for vi ble Miljøfyrtårn under forrige festival! I tillegg passer vi på at papiret vi bruker til trykksakene våre er resirkulert og miljøvennlig.

Hoveposten er din viktigste nyhetskilde på Hovefestivalen. Derfor er den, som seg hør og bør, trykket hos Agderposten Trykk og merket med Svanemerket. Dette betyr blant annet at trevirket kommer fra bærekraftig skogbruk og at det oppfyller strenge miljøkrav for forurensning, kjemikalier og øvrige miljøbelastninger fra papirproduksjonen. Svanemerket stiller også strenge krav til kjemikaliene som benyttes ved trykkingen, slik som trykkfarger og rensemidler. Og så stiller det krav til avfallshåndteringen på trykkeriet. Trykkeriets underleverandører må også oppfylle sin del av miljøkravene.

Til toppen

 

SAMARBEIDSPARTNERE
For å gjøre Hovefestivalen grønnest mulig, samarbeider vi med flere bedrifter og organisasjoner. Disse er genuint opptatte av miljøet og inspirerer oss til å inspirere dere:

•    Agder Renovasjon: Låner oss renovasjonsutstyr og hjelper oss til å bli enda bedre på avfallshåndtering.
Returkraft: Gjør restavfallet vårt om til fjernvarme.
•    Oikos: Hjelper oss med å innføre mer økologisk mat på Hovefestivalen.
•    Røde Kors Hjelpekorps: Samler inn tomflasker og -bokser på campene. De tjener penger og vi får ryddigere camper.
•    Torbjørnsbu Verksted: Lager våre flotte campingstoler av gamle paller, og reparerer dem når de går i stykker. TV er en attføringsbedrift eid av Arendal kommune.
•    Natur og Ungdom: Til vanlig jobber de 6500 medlemmene i NU med lokale miljøsaker der de bor. Blant annet jobber de for å begrense menneskeskapte klimaendringer og for å ta vare på naturmangfoldet. På Hovefestivalen driver de miljøbodene våre og hjelper oss med å inspirere publikum til enda bedre kildesortering.

Til toppen

 

 

Legg til kommentar: